ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Spremanje divljih šparoga za zimu

    Vjerujem da je većina vas šparogoljubaca već spremila divlju šparogu za zimnicu ali vi koji niste niste zakasnili jer ove godine a to se događa svakih par godona šparoga ima u izobilju.Kišno,vlažno vrijeme s intervalima blage topline pogoduju rastu šparoge pogotovo u primorskoj šumi i šikari,zato krenite i uberite ih ili ih jednostavno kupite.
     Prilikom spremanja šparoga za zimnicu morate paziti da one budu zdrave,lijepog izgleda i naravno svježe i to najbolje ubrane istog dana.
      Uvjerila sam se da svoju svježinu, bogatstvo svojih okusa i vitamina sačuvaju kada se ih očišćene,oprane i osušene spremi sirove u zamrzivač.Ponekad ih samo malo popržim na maslinovom ulju i ohlađene spremim u zamrzivač.
       Želite li ih u svakom trenutku dodati salati ili napraviti fini umak s tjesteninom jednostavno ih prokuhajte u vodi s dodatkom soli i vinskog octa,ocjedite i dobro osušite te posložite u staklenke koje napunite maslinovim uljem.Tako sačuvane šparoge trajati će i do godine dana.
Šparoga dugačka 3 m pronađena ovih dana

Začinske trave i ljekovite biljke

      Korištenje začinskih trava i ljekovitih bljaka u kuhinji pravo je kulinarsko umijeće jer izbor začina za pojedino jelo ovisi o načinu pripreme,o vrsti jela o prilozima uz to jelo te se ponekad može dogoditi da umjesto da se začinom obogati jelo ono upropasti.Ipak savjetujem vam da jednostavno isprobavate i igrate se okusima i mirisima.Otkriti ćete beskrajne kombinacije novih okusa i mirisa koje dosada niste mogli ni zamisliti i sigirno oduševiti svoje goste i ukućane.

Godinama sam isprobava pojedine recepte s divljim šparogama  dodavajući im razne začine i ljekovite biljke.Ponekad je začin preuzeo upotpunosti gorki,trpki i osvježavajući okus divlje šparoge ali najčešće sam ipak pogodila određeni začin.Moja divlja šparoga bila je u prvom planu a začin ili ljekovita biljčica vjerni pratilac.Uz divlju šparogu koristite:
-  peršin,kapare,krasuljicu,gorušicu,muškatni oraščić,meni posebno dragu majčinu dušicu i prilikom korištenja svježe rajčice u receptu - bosiljak.