subota, 18. travnja 2015.

Lijekovitost divlje šparoge

U prijašnjim postovima napomenula sama da ljekovitost divlje šparoge nije službeno priznata ali je nesumnjiva. Divlja šparoga pomaže pri sprečavanju bolesti srca i krvnih žila, smanjuje kolesterol i visoki krvni tlak, jača krvne žile, pomaže kod kroničnog umora, jača kosti, štiti od alergije, štiti od astme, prevencija protiv moždanog udara, liječenje probavnih tegoba, smanjuje rizik od raka crijeva, smanjuje rizik od dijabetesa te možda najvažnije veoma je moćan diuretik jer pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

Popis ljekovitosti divlje šparoge je impresivan ali moram dodati da voda u kojoj su se kuhale šparoge pita tijekom dana nekoliko puta po 1 dcl čisti pluća pogotovo kod osoba koje puše, također postoje naznake da sprječava nastanak tumorskih stanica u pojedinim vrstama raka. Naravno s ničim u životu ne treba pretjerivati pa tako ni s divljom šparogom te je preporučljivo ne konzumirati je dva sata prije spavanja a koristite li je češće nemojte se iznenaditi kada vaša mokraća poprimi karakterističan neugodan miris. To vas ne treba zabrinjavati jer upravo to je dokaz da šparoga potiče izlučivanje otvrovnih tvari iz organizma.

Tko ne smije konzumirati šparogu ili ograničiti njeno konzumiranje, osobe koje pate od akutne upale zglobova i mokraćnih puteva.

Napomena: nikako nemojte rezati šparogu nožem već ju kidajte rukama.

Nema komentara:

Objavi komentar